bieb-rechterkant

“Populair zijn ‘Harry Potter’ en ‘Waar is Wally’”

De schoolbieb: voor elk wat wils

De bibliotheek van de school huist maar liefst vijfduizend boeken; voor alle leerlingen wat wils! In 2013 heeft de biebruimte een metamorfose ondergaan – van opslaghok naar multifunctioneel en modern.

Een gesprek met Marleen Vink ontwerpster van de nieuwe bieb/biebouder en Mia Roelofs, coördinator van het biebouder team.

Hoe is de nieuwe bieb tot stand gekomen?

Marleen Vink: “We hebben een hele leuke collectie, maar de bieb was een beetje een troep geworden, een soort restruimte voor overtollig materiaal. Twee vriendinnen van mij waren biebouder en wisten dat ik beroepsmatig bibliotheekinrichtingen doe. Ze hebben mij gevraagd of ik mee wilde denken over een nieuwe bieb. Toen heb ik een plan gemaakt en daarmee zijn we naar de schoolleiding en het bestuur gestapt. Maar dat was natuurlijk veel te duur en toen heb ik een gereduceerd plan gemaakt.

We zijn toen heel hard aan de slag gegaan. Een deel van de kasten komt uit een bibliotheek uit IJselmonde die ging sluiten. Andere kasten komen uit Zoetermeer, dus er is behoorlijk gerecycled. De kisten zijn gemaakt door handige vaders; op die manier hebben we het voor elkaar gekregen. We zijn er twee jaar mee bezig geweest maar nu is het, op een paar puntjes op de i na, af! Ik vind het heel leuk geworden en ik merk dat de kinderen het ook erg leuk vinden. Ze zitten op de blokken te lezen of organiseren hier een bijeenkomst. Dat ze de elementen gebruiken zoals ik het bedacht had, vind ik erg leuk. Het is geen statische ruimte want er wordt ook RT gegeven en bijvoorbeeld zelfverdedigingslessen.”

Hoe werkt de bieb

De kinderen komen één keer in de week en dan mogen ze twee boeken lenen.

Mia: “Er zijn er ook kinderen die het even niet kunnen vinden, die zeggen: ‘Ik vind geen leuk boek’. Maar als ik dan vraag ‘waar hou je van?’, kan ik ze meestal wel helpen. Ze mogen een informatieboek en leesboek nemen. Heel populaire boeken zijn de dierenboeken over dolfijnen, paarden. Van de leesboeken zijn ‘Waar is Wally’ en die van Geronimo Stilton, Harry Potter erg favoriet.”

Marleen: “Naslagwerken staan boven. De kinderen kunnen op internet zoeken voor een werkstukje en zo. Encyclopedieën en woordenboeken zijn een beetje verdwenen. Computers staan boven, maar het idee is toch wel dat het voor kinderen leuk is om mooie boeken te hebben met plaatjes. De boeken over werkstukken mogen ze extra meenemen.”

Mia: “We hebben een team biebouders dat nu een beetje aan het veranderen is. Met tien man kunnen we het goed bemannen. De bedoeling is dat je één keer in de vier weken een ochtend meedraait. De ingeleverde boeken scannen en terugzetten, nieuwe boeken scannen, vragen van kinderen beantwoorden. Er is een budget om twee keer per jaar nieuwe boeken te kopen en dat doen we eigenlijk altijd bij de Kleine Kapitein, maar het afgelopen jaar is dat budget besteed aan de nieuwe inrichting. Gelukkig hebben we vrij veel nieuwe boeken van ouders gekregen.”

“Onze wens voor de toekomst is een leuk en stabiel team dat met elkaar goed draait.

Hoeveel boeken staan er? Eigenlijk is het wel vol, we zouden best twee keer zo groot kunnen worden!”