Aanmelden
Wanneer u meer informatie wilt over onze school, kunt u verder kijken op onze website of de meest recente schoolgids lezen.
Kennismakingsgesprek
Indien ouders interesse hebben in de Rotterdamse Montessorischool kunnen zij net voor de derde verjaardag van hun kind een afspraak maken voor een kennismakingsrondleiding. De wettelijke aanmeldleeftijd is op basis van artikel 40(2) Wet Primair Onderwijs de dag vanaf de derde verjaardag. Dit betekent dat ouders hun kinderen voor de derde verjaardag niet mogen aanmelden en dat de school een aanmelding niet in behandeling mag nemen. Een afspraak voor een kennismakingsrondleiding kan gemaakt worden via e-mail info@montessoribasisschool.nl of telefonisch bij onze administratief medewerker (010-4775767).
Tijdens een kennismakingsrondleiding wordt er van alles verteld over de school, is er gelegenheid om vragen te stellen en worden ouders rondgeleid door de school. Vervolgens kunnen ouders hun kind aanmelden voor de loting. Meestal hebben wij meer aanmeldingen van nieuwe leerlingen dan dat wij plekken hebben. Dat betekent dat wij helaas niet alle kinderen die aangemeld zijn voor de loting kunnen plaatsen op de school. Om de plaatsingsprocedure zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, laten wij per kwartaal leerlingen inloten door een (externe) notaris. Broertjes en zusjes van kinderen die al bij ons op school zitten (of hebben gezeten) en kinderen van medewerkers krijgen voorrang. Tweelingen loten ieder los mee. Indien er een van de twee is ingeloot, wordt de ander automatisch ook geplaatst. De loting vindt plaats aan het begin van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin de kinderen 3 jaar zijn geworden. Het is dus van belang dat u uw kind op tijd aanmeldt voor de loting.
Geboortemaand |
Aanmelden loting |
jul-aug-sep 2021 |
vóór 30 sept 2024 |
okt-nov-dec 2021 |
vóór 31 dec 2024 |
jan-feb-mrt 2022 |
vóór 31 mrt 2025 |
apr-mei-jun 2022 |
vóór 30 juni 2025 |
Omdat het wel eens voorkomt dat ouders van een ingelote leerling geen gebruik wensen te maken van de plek, heeft de notaris meteen na de eerste loting van de uitgelote kinderen een wachtlijst opgesteld. Deze wachtlijst wordt gehanteerd wanneer er een plek vrij komt op de lijst met ingelote leerlingen.
Ingeloot?
Wanneer een kind is ingeloot, zal de school u hierover informeren en verdere informatie en aanmeldformulieren sturen. Hierop vragen wij bijvoorbeeld wanneer uw kind jarig is, waar uw kind woont, maar ook of uw kind bepaalde extra ondersteuning nodig heeft. Dit noemen we de informatieplicht van ouders. Wanneer wij van u de schriftelijke aanmelding hebben ontvangen, gaan wij hiermee aan de slag. We nemen als school 6 weken de tijd om te beslissen of uw kind door ons wordt ingeschreven. We gebruiken deze tijd om te bepalen of onze school de passende plek is voor uw kind. In ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) kunt u lezen welke extra ondersteuning wij kunnen bieden aan uw kind. U kunt het SOP vinden op onze website. Heel soms kan het gebeuren dat 6 weken niet lang genoeg is om hierover een besluit te nemen. We nemen dan nog maximaal 4 weken extra de tijd. Als we meer tijd nodig hebben, brengen we u daar schriftelijk van op de hoogte. Maar we proberen om altijd binnen 6 weken te laten weten of we uw kind kunnen inschrijven. Dit zal gebeuren via e-mail.
Vanaf het moment dat u uw kind schriftelijk bij onze school aanmeldt, hebben wij een zorgplicht. Dit betekent dat wij voor uw kind een passende plek moeten vinden op onze school of op een andere school in Rotterdam. Meestal zal onze school de passende plek zijn, als dit niet zo is dan helpen wij u met het vinden van een passende plek voor uw kind op een andere school. Soms helpt het samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs (PPO) ons daar ook bij. Wij informeren u als wij met PPO contact willen opnemen.
Wij hebben geen zorgplicht bij ingelote leerlingen, als …
… u de grondslag en het gegeven onderwijs van onze school niet respecteert. De grondslag is het levensbeschouwelijke en onderwijskundige idee van ons onderwijs. De Rotterdamse Montessorischool is een algemeen bijzondere school voor montessorionderwijs en volgt deze pedagogische visie. Dat wil onder andere zeggen dat wij niet gebonden zijn aan levensbeschouwelijke of maatschappelijke stromingen. Leerlingen, ouders en medewerkers van alle levensbeschouwingen of maatschappelijke achtergronden zijn bij ons op school welkom en verschillende levensbeschouwingen, religies en maatschappelijke ontwikkelingen zijn onderdeel van ons curriculum. Leerlingen, ouders en medewerkers dienen rekening te houden met elkaars levensbeschouwing of maatschappelijke stromingen. Eenieder heeft hierin veel vrijheid tot de vrijheid van een ander in het geding komt.
… u de benodigde informatie niet aan ons verstrekt. Om goed te onderzoeken of onze school de passende plek is voor uw kind, heeft u als ouders een informatieplicht. Dit houdt in dat u moet vertellen of uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Als u deze informatie niet met ons wil delen, kunnen wij ervoor kiezen uw aanmelding niet in behandeling te nemen.
Na de definitieve inschrijving zal de leerling vanaf de eerste schooldag na zijn/haar vierde verjaardag bij ons op school in een onderbouwgroep kunnen beginnen. De eerste schooldagen zijn voor een 4-jarige altijd intensief en spannend, daarom komen kinderen bij ons op school hun eerste week maar halve dagen. Ouders ontvangen ongeveer een maand voor de vierde verjaardag van het kind meer praktische informatie over de school en de groep waarin het kind zal beginnen. Vervolgens neemt de leerkracht van deze groep contact op met de ouders om een wenafspraak te plannen. Tijdens een wenafspraak komt een kind nog voor het 4 jaar is, een ochtend meedraaien in de klas. NB: Kinderen die in juli 4 jaar worden, starten pas na de zomervakantie in de onderbouwklas.
Uitgeloot?
Ouders kunnen ervoor kiezen hun kind na uitloting op de wachtlijst te laten plaatsen. Mocht er dan later toch een plek vrij komen op school, dan is het mogelijk dat het kind alsnog geplaatst kan worden. Indien het kind dan reeds 4 jaar is geworden en is gestart op een andere basisschool, wordt, als er een plek is vrijgekomen, de aannameprocedure voor een leerling van een andere school (zie hieronder) gevolgd.
Instroom leerlingen van een andere school
Het komt wel eens voor dat ouders hun kind de overstap willen laten maken van een andere basisschool naar de Rotterdamse Montessorischool. Dit gebeurt regelmatig wanneer kinderen zijn verhuisd, maar ook wel eens, omdat ouders voor hun kind bijvoorbeeld meer interesse hebben in het montessoriconcept van onze school. Echter hebben wij voor vele groepen een wachtlijst. Informatie hieromtrent kunt u vinden op onze website. De procedure voor de aanmelding van zogenoemde zij-instroomleerlingen loopt als volgt:
1) Nadat ouders onze schoolgids hebben gelezen en serieuze belangstelling hebben voor de school, vullen zij een wachtlijstformulier voor zij-instroomleerlingen in dat te vinden is op onze website.
2) Na ontvangst van het wachtlijstformulier voor zij-instroomleerlingen beoordelen wij of er mogelijk een plek is voor het kind. Vervolgens neemt onze administratie contact met u op om u hierover verder te informeren.
3) Indien er mogelijk plek is voor het kind, wordt er een kennismakingsgesprek met onze directeur ingepland. Tijdens een oriënterend gesprek zal ouders worden gevraagd naar de reden van de overstap en de motieven achter de keuze voor montessorionderwijs. De directeur zal inhoudelijk meer over de school vertellen, maar ook over de aannameprocedure en de informatie- en zorgplicht. Deze is hetzelfde als bij ingelote kinderen (zie hierboven).
4) Wanneer ouders hun kind naar aanleiding van het gesprek graag willen aanmelden, zullen zij toestemming moeten geven aan onze school om contact op te nemen met de huidige school van hun kind. Vervolgens neemt onze intern begeleider contact op met de intern begeleider en eventueel de leerkracht van de huidige school van het kind. Tijdens dit telefonisch gesprek wordt er geïnformeerd naar zowel de cognitieve als sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Er wordt ook gesproken over een eventueel lopend zorgtraject van het kind.
5) Voordat het kind definitief kan worden geplaatst komt het soms ook één of meer dagen op proefbezoek.
6) Tenslotte beoordeelt de directeur of het kind bij ons op school kan worden aangenomen en in welke klas het dan kan worden geplaatst. Belangrijke beoordelingscriteria hiervoor zijn: Is er plek in het juiste leerjaar bij ons op school? Kunnen wij het kind de zorg en het onderwijs bieden dat dit kind nodig heeft? Bij aannemen van de leerling, worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht.
7) De plaatsing van de leerling is definitief op het moment dat de school dit schriftelijk aan ouders heeft bevestigd en de inschrijfformulieren zijn ingeleverd bij de administratie.
Redenen om een leerling niet te plaatsen
Het kan voorkomen dat wij leerlingen niet kunnen plaatsen. Redenen hiervoor kunnen zijn:
- Onze school of de groep waar u uw kind voor aanmeldt is vol.
- U respecteert de grondslag en het gegeven onderwijs van onze school niet.
- De school kan niet voorzien in de ondersteuning die het kind nodig heeft. Zie hiervoor ons schoolondersteuningsprofiel (SOP).
NB: Het kan ook voorkomen dat een leerling op zijn huidige school in een onderzoeksprocedure (gedrag, sociaal-emotioneel of cognitief) zit. Het kan dan niet handig zijn de leerling al over te plaatsen. Het is dan gebruikelijk eerst de resultaten van het onderzoek af te wachten en dan eventueel een aannameprocedure te starten.
In het geval een leerling niet geplaatst kan worden, omdat er geen plek is, kan een leerling bij ons op de wachtlijst worden geplaatst. Ook een kind van de wachtlijst volgt, indien er een plek vrij komt, eerst de aannameprocedure alvorens dit kind definitief kan worden ingeschreven.