De Rotterdamse Montessorischool is een algemeen bijzondere school voor montessorionderwijs. Dat wil onder andere zeggen dat wij niet gebonden zijn aan levensbeschouwelijke of maatschappelijke stromingen. Leerlingen, ouders en medewerkers van alle levensbeschouwelijke of maatschappelijke achtergronden zijn bij ons op school van harte welkom.

Montessori

Ons onderwijs is gebaseerd op de filosofie van dr. Maria Montessori. De kern van haar methode wordt meestal samengevat in de uitspraak: ‘Help mij het zelf te doen’; alle opvoeding is in principe zelfopvoeding. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen, door de juiste omgeving en materialen te bieden.

Een prachtig gebouw

Onze Rotterdamse Montessorischool is gevestigd in een karakteristiek oud schoolpand op een binnenplaats van een woonblok aan de Essenburgsingel. Via een sierlijke toegangspoort arriveer je op ons schoolplein met in het midden een prachtige oude kastanjeboom, waaromheen jaarlijks vele activiteiten plaatsvinden. Aan beide kanten van het schoolplein staan de gebouwen van onze school.

kastanjeboom-op-schoolplein

Een veilig besloten omgeving midden in de grote stad. Wanneer je het schoolgebouw betreedt, ervaar je de karakteristieke allure van een oude school. Hoge gangen en lokalen met grote raampartijen, klassieke tegels langs de wanden en een sierlijke wenteltrap omhoog. Met veel liefde en zorg gebruiken wij ons bijzondere pand.

Kwaliteit en samenwerking

Onze Montessorischool is erkend door de Nederlandse Montessori Vereniging, die periodiek de kwaliteit van het onderwijs controleert (www.montessori.nl). Ook is de school aangesloten bij de RABS (Rotterdamse Algemeen Bijzondere Scholen) en de VBS (Vereniging Bijzondere scholen). De school is tevens lid van de PO-raad (belangenvereniging voor het primair onderwijs) en de Coöperatie PO (belangenvereniging voor kleine schoolbesturen).